چقدر برند AMD را می شناسید؟

AMD چیست؟
AMD (Advanced Micro Devices) با طراحی و توسعه پردازندههای کامپیوتری و فناوریهای گرافیکی شناخته میشود. این شرکت که در سال ۱۹۶۹ تأسیس شده، در شهر سانتا کلارا، کالیفرنیا مستقر است و یک مرکز عملیاتی بزرگ نیز در آستین، تگزاس دارد. ایامدی (AMD) فعالیت خود را با بازطراحی و بهبود ریزپردازندهها و محصولات موجود برای افزایش سرعت و بهرهوری آنها آغاز کرد، به جای اینکه محصولات کاملاً جدید تولید کند. اما با رشد و گسترش از طریق خرید شرکتهای دیگر، اکنون ایامدی یکی از برترین ارائهدهندگان فناوری پردازندههای مرکزی (CPU) برای رایانههای رومیزی و سرورها است. همچنین در زمینه فناوری گرافیکی (GPU)، محاسبات با عملکرد بالا (HPC)، پردازندههای هوش مصنوعی (AI)، پردازندههای قابل برنامهریزی (FPGA) و شتابدهندههای شبکه فعالیت دارد.
رقیب اصلی ایامدی شرکت اینتل (Intel Corporation) است. جالب است بدانید که بنیانگذاران هر دو شرکت از شرکت Fairchild Semiconductor بودند.
ایامدی (AMD) با شعار با هم پیشرفت میکنیم یک برند را معرفی کرده است که به عنوان یک تم کلی و متحدکننده طراحی شده تا نشان دهد این شرکت چگونه بر همکاریهای عمیق با شرکای خود تکیه میکند.
خط زیر در انتهای عبارت با هم پیشرفت میکنیم بهطور عمدی اضافه شده است و بهویژه در انیمیشنها که بهصورت چشمکزن دیده میشود، نشاندهندهی پیشرفت مستمر AMD است. این مفهوم بیانگر این است که همیشه هدفی جدید برای رسیدن وجود دارد، آنهم در کنار شرکایمان.
این پلتفرم برند طراحی شده تا نوآوریهایی را که AMD و شرکای آن با همکاری یکدیگر ایجاد میکنند، و تأثیری که این همکاریها بر جهان دارند، به نمایش بگذارد. AMD فناوری را میسازد و شرکا امکانات جدیدی خلق میکنند. با هم، دنیا را پیش میبریم.∴
⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇
تاریخچه AMD
سال ۱۹۸۲
ایامدی (AMD) یک توافقنامه تبادل مجوز فناوری با اینتل (Intel) امضا کرد که به ایامدی اجازه میداد چیپهای منبع دوم برای اینتل تولید کند. اینتل در آن زمان ریزپردازندههایی را برای رایانههای شخصی جدید IBM تولید میکرد. این توافق در همان سال به پایان رسید.
سال ۱۹۹۱
میان اینتل و ایامدی درگیری حقوقی بر سر پردازنده Am386 ایامدی آغاز شد، چرا که اینتل مدعی بود این پردازنده شباهت زیادی به پردازنده 386 اینتل دارد. در سال ۱۹۹۴، دیوان عالی ایالات متحده رأی را به نفع ایامدی صادر کرد. همان سال، شرکت Compaq قرارداد همکاری با ایامدی امضا کرد تا بهصورت انحصاری چیپهای مورد نیاز رایانههای خود را از ایامدی تأمین کند.
سال ۱۹۹۶
ایامدی شرکت NextGen، یکی دیگر از تولیدکنندگان ریزپردازنده، را خریداری کرد. این خرید به ایامدی کمک کرد تا رقابتی باقی بماند و از تولید صرفاً چیپهای سازگار با اینتل فاصله بگیرد.
سال ۲۰۰۰
ایامدی پردازنده Athlon را معرفی کرد که اولین ریزپردازنده ۱ گیگاهرتزی (گیگاهرتز) در بازار بود.
سال ۲۰۰۳
ایامدی پردازنده Opteron را معرفی کرد که برای استفاده در سرورها طراحی شده بود. این پردازنده امکان ادغام سرورها را فراهم کرد، که بهعنوان گامی اولیه برای ظهور مجازیسازی در فضای ابری محسوب میشود.
سال ۲۰۰۶
ایامدی اعلام کرد که شرکت ATI Technologies، تولیدکننده کارتهای گرافیکی ویدئویی برای رایانههای شخصی، را با مبلغ ۵.۴ میلیارد دلار خریداری کرده است. این خرید، ایامدی را وارد دنیای رایانههای شخصی با عملکرد بالا کرد که برای گیمینگ استفاده میشوند.
سال ۲۰۰۸
ایامدی فرایند جدا کردن کسبوکار تولید و طراحی خود را آغاز کرد. عملیات تولید این شرکت به GlobalFoundries, Inc. واگذار شد، در قالب قراردادی چند میلیارد دلاری با Advanced Technology Investment Company که اکنون با نام Mubadala شناخته میشود، یک شرکت هلدینگ دولتی مستقر در ابوظبی. این جداسازی باعث شد بخش تولید ایامدی به مدل بدون کارخانه (fabless) تبدیل شود، به این معنا که تولید چیپها به شرکتهای ثالث برونسپاری شد.
سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴
ایامدی در طول رکود جهانی سال ۲۰۰۸ تا حدود سال ۲۰۱۴ با مشکلاتی روبهرو بود. این مشکلات شامل چندین دوره تعدیل نیروی گسترده و تغییر سه مدیرعامل بود.
سال ۲۰۱۴
ایامدی ساختار خود را بازسازی کرد و آن را به دو گروه تجاری تقسیم نمود:
- گروه محاسبات و گرافیک (Computing and Graphics) که بر روی پردازندههای رایانههای شخصی (PC) و کارتهای گرافیکی (GPU) تمرکز دارد.
- گروه سازمانی، تعبیهشده و نیمهسفارشی (Enterprise, Embedded and Semi-Custom) که به پردازندههای تخصصیتر مانند پردازندههای سرور، فناوری کنسولهای بازی و سیستمهای روی تراشه نیمهسفارشی (SoCs) میپردازد.
سال ۲۰۲۲
در فوریه این سال، ایامدی شرکت فناوری و نیمه رسانا Xilinx را با هزینهای حدود ۵۰ میلیارد دلار خریداری کرد.
⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇
محصولات محبوب AMD
Ryzen
پردازندههای دسکتاپ و لپتاپ AMD که از ۴ تا ۶۴ هسته ارائه میشوند. به دلیل عملکرد عالی، این پردازندهها بهویژه در میان گیمرها بسیار محبوب هستند.
Epyc
پردازنده سرور AMD با ۶۴ هسته. این پردازنده رقیب اصلی پردازنده Xeon اینتل است که حداکثر ۲۸ هسته دارد. بنابراین، یک سرور Epyc با ۶۴ هسته میتواند قدرت پردازشی بیشتری نسبت به یک سرور Xeon دو سوکتی با مجموع ۵۶ هسته ارائه دهد.
Radeo
بخش کارتهای گرافیکی (GPU) AMD است. رقیب اصلی این بخش، شرکت Nvidia می باشد.
Instinct
پردازنده کمکی (Coprocessor) برای محاسبات با عملکرد بالا (HPC) که بر پایه فناوری Radeon طراحی شده و برای مراکز داده و محاسبات پیشرفته هدفگذاری شده است.
FPGA
پس از خرید شرکت Xilinx، AMD اکنون مجموعهای کامل از پردازندههای FPGA را دارد. این پردازندهها در پردازشهایی که یک وظیفه ساده بهصورت مکرر و با سرعت بالا انجام میشود، بسیار محبوب هستند. همچنین، FPGAها قابلیت برنامهریزی مجدد دارند تا بتوان عملکرد آنها را تغییر داد. AMD سه خط تولید از Xilinx را به ارث برده است:
- Virtex: سطح بالا
- Kintex: میانرده
- Artix: سطح پایین
⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇⊆⊇
واحدهای پردازش داده (DPUs)
ایامدی با خرید شرکت Pensando (در مه ۲۰۲۲)، وارد بازار DPU شده است. چیپهای این شرکت در SmartNICs استفاده میشوند، که بستههای شبکه را به صورت هوشمند مسیریابی کرده و این وظیفه را از پردازنده اصلی (CPU) حذف میکنند.